Υποχρεωτικό
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Κωνσταντίνα Γεωργούλη
Θεωρία:
Σύγχρονα τοπογραφικά όργανα (EDM, TotalStation, GPS/GNSS, laser Scannerκ.α.)
Χαράξεις τεχνικών έργων: σύνθετες οδεύσεις, χάραξη καμπυλών και ευθειών, υπολογισμός όγκου χωματουργικών εργασιών.
Ψηφιακά Μοντέλα Εδάφους.
Σύνθετες τοπογραφικές εφαρμογές σε έργα υποδομής (παρακολούθηση κατολισθήσεων – φραγμάτων, ταλαντώσεις γεφυρών, κτιρίων και μνημείων, εφαρμογές πλοήγησης και πολεοδομικών αποτυπώσεων, παρακολούθηση φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, ηφαίστεια κ.α.).
Τοπογραφία και σεισμολογία: τοπογραφικές μέθοδοι υπολογισμού.
Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών GIS: εισαγωγή στα ΣΓΠ, κτηματολογικοί χάρτες, πολυ-θεματικοί χάρτες, παρουσίαση εφαρμογών σε τεχνικά έργα υποδομής και διαχείρισης.
Παρουσίαση λογισμικού GIS(ανοιχτού κώδικά) και εξοικείωση μέσω ασκήσεων.
Εργαστήριο:
Εισαγωγή στην αποτύπωση με γεωδαιτικό σταθμό (totalstation). Χάραξη κλειστής εξαρτημένης όδευσης για αποτύπωση κτηριακού συγκροτήματος. Εξασφάλιση κορυφών της όδευσης και δημιουργία τεύχους εξασφαλίσεων. Μέτρηση μηκών των πλευρών της όδευσης και εξασφαλίσεων.
Χωροστάθμηση των κορυφών της όδευση και διόρθωση σφαλμάτων. Εμπροσθοτομία και υπολογισμός συντεταγμένων και διεύθυνσης της κορυφής έναρξης της όδευσης. Μέτρηση με totalstation των μηκών των πλευρών και των γωνιών θλάσης της όδευσης. Υπολογισμός και διόρθωση της κλειστής όδευσης. Διόρθωση γωνίας, διόρθωση συντεταγμένων.
Μέτρηση και υπολογισμός συντεταγμένων κορυφών κτηρίου και στοιχείων πέριξ αυτού. Σχεδίαση τοπογραφικού διαγράμματος με βάση τις προδιαγραφές. Εξοικείωση με τη χρήση του GPS/ GNSS. Υπολογισμός συντεταγμένων όδευσης με GPS/ GNSS και ηλεκτρονική σχεδίαση του τοπογραφικού διαγράμματος με βάση τις προδιαγραφές.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα στοχεύει στην εμβάθυνση τού αντικειμένου της τοπογραφίας στην κατεύθυνση των σύγχρονων οργάνων και τεχνικών. Επιδιώκει την εξοικείωση των φοιτητών με τα σύγχρονα τοπογραφικά όργανα καθώς και τις σύγχρονες τοπογραφικές εφαρμογές σε έργα πολιτικού μηχανικού. Παράλληλα επιδιώκει να εισαγάγει τους φοιτητές σε τεχνικές τοπογραφικής χάραξης και σύνθετες οδεύσεις. Ειδική αναφορά γίνεται σε πολλά σύγχρονα πεδία έρευνας και εφαρμογών, όπως η χαρτογραφία, η μελέτη το σεισμών με τοπογραφικές μεθόδους, η μελέτες κατολισθήσεων, ψηφιακά μοντέλα εδάφους κ.α. Βασικός στόχος τού μαθήματος είναι επίσης η εισαγωγή του φοιτητή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών αλλά και η εξοικείωσή του με ένα ελεύθερο λογισμικό GIS. Παράλληλα, στο εργαστηριακό μέρους τού μαθήματος, οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη χρήση Ηλεκτρονικού Θεοδόλιχου (Totalstation) και εκτελούν σύνθετες ασκήσεις αποτύπωσης κατά ομάδες.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
-
Γνωρίζει τους βασικούς τομείς σύγχρονων εφαρμογών και τοπογραφικής έρευνας
-
Γνωρίζει τις βασικές μεθόδους χάραξης στα τεχνικά έργα
-
Μπορεί να δημιουργεί και χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους
-
Γνωρίζει θεμελιώδεις έννοιες και εφαρμογές της χαρτογραφίας
-
Μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από επιφανειακές μετακινήσεις (ρήγματα, κατολισθήσεις κ.α.)
-
Κατανοεί την χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών
-
Κάνει χρήση λογισμικού GIS
-
Γνωρίζει τις βασικές αρχές λειτουργίας και μεθόδους εφαρμογής συστημάτων GPS/GNSS